Vítejte v Bertíkově kuchyni !
Zdravá, nutriční a bohatá kuchyně na variace jídel zhotovovaných z čerstvých surovin, nikdy z polotovarů. Strava je vyvážená a splňuje zákonem dané normy jednotlivých výživových složek. Jídla jsou připravena v konvektomatu pro zachování nejvyšších nutričních hodnot.
Pitný režim je zajištěn (mléko, ovocný čaj lehce dochucený medem a citronem, voda čistá nebo s plátkem citronu, vodou ředěné 100% ovocné džusy) vždy s ohledem na konkrétní stravu, roční období, individuální potřeby dítěte , je dodržován a k dispozici v libovolném množství.
Bertíkova pravidla
• Dětem nepodáváme cukrovinky a sladkosti (výjimkou jsou oslavy a akce školky).
• Děti jsou vedeny k samostatnosti a k správným návykům společného stolování.
• Respektujeme osobní tempo dítěte při jídle a množství jídla, které dítě sní.
• Nenutíme děti do jídla, ale ochutnat by měly všechno nenásilnou metodou 3 lžiček.
Rádi se dohodneme s rodiči na úpravě jídelníčku podle zdravotních potřeb dítěte.
Smogový režim
V období smogového režimu podáváme dětem zvýšený přísun ovoce, zeleniny a vitaminových nápojů.
Vitaminová svačinka
Každý den mají děti ve třídách „vitaminové mísy“, ze kterých podle potřeby a chuti konzumují ovoce nebo zeleninu v pestré skladbě. Využíváme zejména sezónní nabídku, která odpovídá růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme ovoce a zeleninu dle nabídky na trhu.
Čerstvá zelenina
Bývá součástí většiny svačin, ve formě salátů i odpovídajících obědů. Upřednostňujeme čerstvou zeleninu před sterilovanou, kterou zařazujeme minimálně.
Mléko a mléčné výrobky
Zařazujeme je téměř denně, při jejich nabídce plně respektujeme přání a volbu dítěte k jejich konzumaci. V rámci zdravého stravování preferujeme kysané mléčné výrobky.
Luštěniny a obilniny
Pokrmy z nich se objevují v jídelníčku každý týden v podobě polévek, kaší, pyré i pomazánek. Vedle klasických příloh a luštěnin jsou v jídelníčku i produkty ze špaldové a semolinové mouky, pohanky, lněných semínek, bulguru či rýže natural
Maso a masné výrobky
Do jídelníčku pravidelně zařazujeme všechny druhy masa.
Pečivo
Nejpoužívanějším druhem je chléb, a to i chléb žitný, celozrnný, slunečnicový a grahamový. Rohlíky a housky ke svačinám jsou jak bílé, tak cereální, a to ve vyváženém poměru. Pečivo je vždy čerstvé a domácí výroby.